Kako funkcionišu sistemski tiketi?

Da biste skapirali kako funkcionišu sistemi sve što treba da znate jeste vam sistem zapravo predstavlja nekoliko tiketa na jednoj gomili.

Sistemi su osmišljeni kako biste smanjili napor raspisivanja nekoliko tiketa jer imate dobar osećaj, ali ipak znate da vas neko mora izdati, da ne kažem zajebati.

Šta to znači u praksi? Ukoliko na tiket stavimo 10 utakmica, a odigramo sistem (recimo 6/10), to znači da ćemo imati mnogo manjih tiketa za praćenje.

Za početak, da vidimo kakve vrste sistema postoje.

Sistem se može odigrati posebno, može se odigrati uz neki tiket sa fiksevima ili uz još jedan sistem. Računanje kvota je u tom slučaju najteže, ali nije nikakva viša matematika.

Za početak posmatraćemo običan tiket sa pet parova na kojem jurimo bar četiri pogotka. Parove ćemo označiti slovima A, B, C, D i E, a ovakav tiket u sebi ima pet manjih tiketa. Ovako bi se izračunavao eventualni dobitak:

Prvi tiket: AxBxCxD
Drugi tiket: AxBxCxE
Treći tiket: AxBxExD
Četvrti tiket: AxCxExD
Peti tiket: BxCxExD

Ako bismo, recimo, umesto sistema 4/5 na istom ovom tiketu odigrali sistem 3/5, broj kombinacija bi se duplirao. Tada bi situacija bila sledeća:

Prvi tiket: AxBxC
Drugi tiket: AxBxD
Treći tiket: AxBxE
Četvrti tiket: AxCxD
Peti tiket: AxCxE
Šesti tiket: AxDxE
Sedmi tiket: BxCxD
Osmi tiket: BxCxE
Deveti tiket: BxDxE
Deseti tiket: CxDxE

Računanje dobitka na ovakvim sistemima mnogo je lakše nego što se to čini na prvi pogled. Zapravo, potrebno je samo pomnožiti kvote pogođenih parova i zatim sabrati ove male dobitne tikete.

Prikazaćemo vam to na sistemu 2/4, jer je tako najlakše objasniti.

Imamo tiket sa 4 para, od kojih nam treba pogodak na najmanje 2. Ovoga puta smo imali sreće i pogodili čak tri para. Kvote su bile 1.5, 1.8, 2 i 2,5. Pogodili smo kvote 1.5, 2 i 2.5, pa su od maksimalnih 6 kombinacija koje su mogle da se naprave nama prošle 3.

Prvi dobitak tiket: 1.5x2
Drugi dobitak tiket: 1.5x2.5
Treći dobitni tiket: 2x2.5

Ukoliko vam je uplata na ovom sistemu 6.000 rsd što je u ovom slučaju 1.000 rsd po kombinaciji (sistem 2 od 4 ima 6 kombinacija, kako sam gore i napisao), veoma je lako izračunati ukupan dobitak. Kvota prvog tiketa je 3, što znači da uzimaš 3.000 rsd, kvota drugog tiketa je 3.75, a kvota trećeg je 5!

Kada sve to sabereš, dobitne kombinacije, dolaziš do cifre od 11.750 rsd. Pogodio si 3/4 odigrana para, tvoj sistem ti je dozvolio da se to desi, a na kraju si uzeo i fin keš ovakvim izborom tiketa.

Da si uspeo da pogodiš i četvrti par sa ovog tiketa, kvotu 1.8, imao bi dobitak na maksimalnih šest kombinacija, što bi bio idealan scenario.

Evo vam još bolji primer koji ćete lakše shvatiti:

Sistem 3/4 igrači basket, sve su kvote iste (1.85) a broj kombinacija je 4. Mećeš 1000rsd, što je 250 po kombinaciji. Minimalan dobitak po kombinaciji je (1.85x1.85x1.85 pa x 250rsd) 1582 rsd. Ovde dakle možeš dobiti ili 1582rsd što je minimum, ili 6332rsd što je maksimum. Možeš pogoditi 3 ili 4 para da bi sistem bio dobitan. Ako igraš recimo 6/9 onda je taj raspon od minimalnog ka maksimalnom veći ali je formula ista – uplata po kombinaciji x pogođena kvota pa onda sabiraš pogođene kombinacije da bi došao do konačne cifre koju si dobio.

Stvari postaju još zanimljivije kada se sistemski tiket ukombinuje sa još nečim. Tako bismo mogli da sastavimo tiket 4/4 + 3/5. Tada bi se svaka od dobitnih kombinacija množila i sa pridodatim 4/4 tiketom. Naravno, uslov je da na tom tiketu sva četiri para budu pogođena.

Sistem možete iskombinovati i sa još jednim sistemom. Zamislite spoj 3/5 + 2/4, recimo. Kombinacija je mnogo, a njihov broj se uvećava kako se povećava broj parova na tvom tiketu.

Sistem takođe možete vezati i sa fiksevima i mislim da je tu priča prilično jasna, fiksevi se moraju pogoditi i koriste se kao multiplikatori dobitnih kombinacija.

Ukoliko bi odigrao tiket sa 16 parova, ali ga stavio u sistem gde ti treba samo 8 pogodaka, postojalo bi čak 12 870 kombinacija koje ti donose dobitak!

To vam je ukratko o sistemima.

Ne treba da opterećujete glavurdu računanjem, nadjite sistem koji vam odgovara i pustite kladionicu da računa.

Ja ne igram sisteme, ja sam old skul i gađam u glavu.

Ako me pitate da li su sistemi dobri i ima li tu love, moj odgovor je da mogu biti zanimljivi ali na veće kvote kao što su prelazi (ne samo burazzerski nego i oni iz iksa), jaki golovi, iznenađenja…zapravo sve sa kvotom 4 i više.

Ukoliko vam sve ovo nije jasno, a verujem da postoji dobar deo vas, manite se sistema, ne igrajte ono što ne razumete.

Eto toliko od mene za ovaj put, obećao sam da ću pisati o ovoj temi i nadam se da sam vam bar malo objasnio, onako kako znam i umem.

Namerno nisam stavio skrinšotove tiketa jer ne igram sisteme, kako sam i napisao, pa kako onda da skrinšotujem ono što ne postoji?!

Sprdnju na stranu, moj trener iz klinačkih dana, gospodin ’čika’ Stanko je uvek govorio ’Mika, ševa se najbolje uči kad si unutra!’. Sve je u pravu.

Tako i vi, ako vas zanimaju,mažite sisteme i učite sami a ja sam vas samo malo pogurao.

Pozdrav do sledećeg čitanja,

Kecko

  • Mislim da si preskocio najzanimljivije sisteme, a to su “sistemi u sistemu”, tipa 2+3+4/4 jer sa vecim kvotama na njima se mogu obezbediti veci dobici (ovaj drugi deo si spomenuo)... takodje i samo racunanje je moglo jednostavnije da se objasni, cista matematicka kombinatorika... ja samo igram sisteme i mislim da se preko njih moze u najgorem slucaju sjebati manje para :) sve u svemu lepo je da neko pokusava da objasni ljudima koji nisu u materiji i alternativne varijante, svaka cast :)

Otvori BURAZZERS Chat ☺

Zatvori BURAZZERS Chat ☺