Kako funkcioniše lajv klađenje

Dobri moji burazzeri,

U sklopu cele ove burazzerske priče koju pokušavam da plasiram na više kanala red je došao i na blog.

Cilj bloga je edukacija prosečnog kladioničara – burazzera.

Verovao ili ne, dešava se često da psujete kladionicu a ni ne znate da to radite bez razloga.

Sad ti misliš ‘šta kenja ovaj?’ ali veruj mi, postoje čak i elementarne stvari koje kladioničari sa dugogodišnjim stažom ne znaju a da ne govorim o nekim naprednim, o onome što je ‘ispod haube’.

Potrudiću se da vam prenesem deo svog kladioničarskog znanja koje nije malo. Neću vas naučiti šta da mažete, ali ću vam dati okvir i dobar temelj da razumete ovaj divni svet kocke i klađenja.

U svakom slučaju ne može da škodi, a čim ne škodi znači da koristi. Ne bi jedna glava kao Lane Gutović rekla to tek tako.

Elem, za ovaj prvi tekst sam odlučio da vam pričam o lajv klađenju. Ne mogu vam otkriti baš sve tajne da ovi iz MaxBeta ne bi obrisali pod sa mnom ali ću vam definitvno na neki način otvoriti oči.



Da bi znali kako funkcioniše kreiranje kladioničarske ponude treba da znate da se prematch ponuda (redovna ponuda, klađenje pre početka utakmice) i lajv ponuda kreiraju odvojeno. Vrlo često dolaze sa različitih izvora ali ima i primera kada to nije slučaj.

Dakle prva stvar, gledajte najavu lajv klađenja tj kalendar lajv ponude za taj dan da bi pripremili šta ćete taj dan mazati na lajvu. Nemojte se iznenaditi ako vaše utakmice za taj dan nisu čekirane u lajv ponudi. Kod nekomercijalnih takmičenja nije retka situacija da se jedan meč nalazi u prematch ponudi a ne nalazi u lajv ponudi i obrnuto. Ovo se dešava zato što kladionice za kreiranje ove dve vrste ponude koriste različite feedove, kako sam gore i napisao.



Druga stvar, zbog toga što ponuda dolazi sa različitog izvora postoje razlike u kvotama. Verovatno ste i to primetili na samom početku meča.

Treća stvar, iz razloga što kladionice kvote za lajv uzimaju od velikih eksternih partnera (npr Betradar, za njega ste čuli ali ima ih još dosta i oni imaju svoje skaute na utakmicama širom sveta) nemaju mogućnost da utiču na te iste kvote onako kako oni žele, a posebno i što je lajv mnogo ’pipaviji’ od prematcha. Ono što kladionica može da uradi jeste da pusti i pauzira meč na lajv klađenju, što uglavnom zavisi od toga koliko je meč opterećen opkladama.

Kladionica nikad sama neće pauzirati meč Junajted i Totenhema, i znajte da je to uvek do tog eksternog partnera. Ali zato Smedervo - Kabel, prelaz u najavi, ti se nauljio sad ćeš im radijatore poskidati...kad ono burazzeri neki već izrokali i kladionica procenila da je taj meč visokog rizika i stopirala klađenje. I to je potpuno legitimno. Nisu humanitarna organizacija da dele pare tek tako.

Klikni na link ako te zanima šta je u ovom trenutku na lavu u MaxBetu :)



E sad, ima još par zanimljivih situacija koje su se desile u poslednje vreme a verovatno ne znate. Pošto je konkurencija na tržištu tih eksternih partnera velika, dešava se da neki partner kupi ekskluzivna prava na određenu ligu i samo oni mogu da im rade lajv sa stadiona. Onda ovi ostali pošalju skaute da se umuvaju kao puvanjci na stadion i rokaju lajv sa tableta. Međutim, ovi prvi napravili neki softver (ili šta već) koji detektuje te aktivnosti, lociraju skauta u 20.min tekme i noga u dupe sa stadiona. To se npr desilo u oktobru, a ti si garant psovao sve živo MaxBetu a ni ne znaš da nije ništa do njih. I nije ovo bilo samo u MaxBetu nego u svim kladionicama koje uzimaju kvote od tog provajdera čiji je skaut izbačen.

U tenisu te stvari radi npr radi sudija, verovali ili ne. Uz prilagođen softver tenisu naravno. Da ne dužim, jako je široka tema, pisaću o njoj opet sigurno.

Toliko za ovaj prvi tekst, trudiću se da budem koncizan kako bi svaki tekst bio zanimljiv a vi usvojili u glavurdu ono najbitnije. Pišite komantare i ono što bi voleli da čitate.

U sledećem tekstu ću pisati zašto ja mažem lajv u MaxBetu a nije zato što me plaćaju da to kažem, pitajte Orfanelicu kod koje uplaćujem depozit :)

Otvoriću vam oči.

Čujemo se još!

Otvori BURAZZERS Chat ☺

Zatvori BURAZZERS Chat ☺